Jeśli lubimy jeść mięso, a bardzo często jest ono podstawowym daniem u wielu polaków, to możemy być troszeczkę zawiedzeni wybierając się do Czech. Po pierwsze należy pamiętać o tym, że mięso, wędliny czy ryby są w Czechach droższe niż u nas w wielu przypadkach. Przykładowo: jeśli weźmiemy pod uwagę ćwiartkę z kurczaka z poniższej listy cen to wyjdzie nam cena w złotówkach na poziomie około 12,70zł. W Polsce często można znaleźć ten sam drób w cenie nawet o połowę niższej. Po drugie, jakość mięsa w Czechach nie jest dla polaków zadowalająca. Widać zdecydowaną różnicę między wędlinami czy kiełbasami u nas a tymi dostępnymi u naszych południowych sąsiadów.
Nie jest to jednak reguła. Czasem ryby w puszce czy mrożone albo importowane salami możemy znaleźć w lepszej niż u nas jakości i czasem nawet lepszej cenie. Szykowanie się jednak na mięsną ucztę na bazie składników dostępnych w sklepach jest raczej ciężkie.
Inaczej jest, jeśli wybierzemy się do małych miejscowości gdzie w typowej Hospodzie raz na tydzień jej właściciel grilluje. Wtedy dostaniemy pyszne udo z kurczaka, mięso wieprzowe lub dziczyznę w smaku o wiele przewyższającym te dostępne w sklepach. Najciekawiej jest na imprezach organizowanych raz na jakiś czas, na których zbiera się pół miejscowości a wszyscy razem jedzą, śpiewają i piją. Bigos z dzika czy kotlet z sarny okażą się przepyszne.
Ale wracając do tematu głównego: poniżej znajduje się lista wybranych przeze mnie artykułów mięsnych i rybnych dostępnych w sklepach w Czechach.By obliczyć cenę w złotówkach wystarczy pomnożyć podaną przeze mnie kwotę w koronach przez 0,17 - będzie to przybliżona równowartość w złotówkach. Ceny zostały podany w koronach czeskich oraz przeliczone na złotówki po kursie 0,17zł za 1 koronę.
Nie jest to jednak reguła. Czasem ryby w puszce czy mrożone albo importowane salami możemy znaleźć w lepszej niż u nas jakości i czasem nawet lepszej cenie. Szykowanie się jednak na mięsną ucztę na bazie składników dostępnych w sklepach jest raczej ciężkie.
Inaczej jest, jeśli wybierzemy się do małych miejscowości gdzie w typowej Hospodzie raz na tydzień jej właściciel grilluje. Wtedy dostaniemy pyszne udo z kurczaka, mięso wieprzowe lub dziczyznę w smaku o wiele przewyższającym te dostępne w sklepach. Najciekawiej jest na imprezach organizowanych raz na jakiś czas, na których zbiera się pół miejscowości a wszyscy razem jedzą, śpiewają i piją. Bigos z dzika czy kotlet z sarny okażą się przepyszne.
Ale wracając do tematu głównego: poniżej znajduje się lista wybranych przeze mnie artykułów mięsnych i rybnych dostępnych w sklepach w Czechach.
Nazwa produktu | Cena w CZK | Cena w PLN |
Mięso wędzone (Moravske uzene maso) 1kg | 179,00 CZK | 30,43 zł |
Kaczka cała mrożona (Kachna) 1kg | 89,90 CZK | 15,28 zł |
Kurczak z grilla (Grilovane kure) szt | 92,00 CZK | 15,64 zł |
Wieprzowina (Veprzova pecene bez kosti) 1kg | 259,00 CZK | 44,03 zł |
Filet z uda kurczaka (Kureci stehenni rizek) 1kg | 139,00 CZK | 23,63 zł |
Mielone mięso wieprzowe (Vyrobek z mleteho veprzoveho masa) 525g | 46,60 CZK | 7,92 zł |
Salami (Salam Kremesnik) 1kg | 349,00 CZK | 59,33 zł |
Kiełbasa (Turisticky parek) 1kg | 159,00 CZK | 27,03 zł |
Kiełbasa (Dunajska klobasa) 1kg | 205,00 CZK | 34,85 zł |
Salami szynkowe (Sunkovy salam) 1kg | 119,00 CZK | 20,23 zł |
Karkówka wieprzowa 1kg | 104,00 CZK | 17,68 zł |
Ćwiartka z kurczaka 1kg | 74,90 CZK | 12,73 zł |
Filety z halibuta mrożone 500g | 118,90 CZK | 20,21 zł |
Salami łowieckie 1kg | 189,00 CZK | 32,13 zł |
Parówki wiedeńskie 1kg | 149,00 CZK | 25,33 zł |
Kiełbasa paprykowa 1kg | 119,00 CZK | 20,23 zł |
Smalec (Veprove sadlo) 500g | 33,90 CZK | 5,76 zł |
Sałatka norweska z krabem (Salat norsky s krabi prichuti) 1kg | 139,00 CZK | 23,63 zł |
Flądra wypatroszona mrożona (Platys kuchany) 600g | 89,90 CZK | 15,28 zł |
Kiełbasa Torino (Torino klobasa) 450g | 59,90 CZK | 10,18 zł |
Wędzony łosoś norweski (Losos norsky uzeny – platky) 100g | 82,80 CZK | 14,08 zł |
Tuńczyk w puszce (Tunakovy steak Franz Josef) 170g | 49,90 CZK | 8,48 zł |
Oczywiście podane przeze mnie ceny to raczej ceny standardowe i czasem możemy trafić na obniżki rzędu kilkunastu czy kilkudziesięciu procent. Ceny mięsa w Czechach są jednak wyższe niż u nas, o czym warto pamiętać. Raczej nie jest to problemem przy krótkich wyjazdach turystycznych i stołowaniu się w restauracjach, jednak przy przeprowadzce do Czech możemy mieć na początku nieco wyższe rachunki za te same produkty mięsne i rybne do których przyzwyczailiśmy się w naszym kraju
piszac taki artykul moglbys przeliczyc ceny wg podanego kursu na PLN.
OdpowiedzUsuńJasne, postaram się dodać ceny w złotówkach. Póki co wolałem się od tego powstrzymać bo we wszystkich artykułach przygotowywanych przeze mnie teraz na temat cen w Czechach jest ich ponad 170 - trochę zajęłoby więc przeliczanie każdej z nich na złotówki.
Usuń