wtorek, 28 sierpnia 2012

Ceny mięsa, wędlin i ryb w Czechach

Jeśli lubimy jeść mięso, a bardzo często jest ono podstawowym daniem u wielu polaków, to możemy być troszeczkę zawiedzeni wybierając się do Czech. Po pierwsze należy pamiętać o tym, że mięso, wędliny czy ryby są w Czechach droższe niż u nas w wielu przypadkach. Przykładowo: jeśli weźmiemy pod uwagę ćwiartkę z kurczaka z poniższej listy cen to wyjdzie nam cena w złotówkach na poziomie około 12,70zł. W Polsce często można znaleźć ten sam drób w cenie nawet o połowę niższej. Po drugie, jakość mięsa w Czechach nie jest dla polaków zadowalająca. Widać zdecydowaną różnicę między wędlinami czy kiełbasami u nas a tymi dostępnymi u naszych południowych sąsiadów.

Nie jest to jednak reguła. Czasem ryby w puszce czy mrożone albo importowane salami możemy znaleźć w lepszej niż u nas jakości i czasem nawet lepszej cenie. Szykowanie się jednak na mięsną ucztę na bazie składników dostępnych w sklepach jest raczej ciężkie.

Inaczej jest, jeśli wybierzemy się do małych miejscowości gdzie w typowej Hospodzie raz na tydzień jej właściciel grilluje. Wtedy dostaniemy pyszne udo z kurczaka, mięso wieprzowe lub dziczyznę w smaku o wiele przewyższającym te dostępne w sklepach. Najciekawiej jest na imprezach organizowanych raz na jakiś czas, na których zbiera się pół miejscowości a wszyscy razem jedzą, śpiewają i piją. Bigos z dzika czy kotlet z sarny okażą się przepyszne.

Ale wracając do tematu głównego: poniżej znajduje się lista wybranych przeze mnie artykułów mięsnych i rybnych dostępnych w sklepach w Czechach. By obliczyć cenę w złotówkach wystarczy pomnożyć podaną przeze mnie kwotę w koronach przez 0,17 - będzie to przybliżona równowartość w złotówkach. Ceny zostały podany w koronach czeskich oraz przeliczone na złotówki po kursie 0,17zł za 1 koronę.


Nazwa produktu Cena w CZK Cena w PLN
Mięso wędzone (Moravske uzene maso) 1kg 179,00 CZK 30,43 zł
Kaczka cała mrożona (Kachna) 1kg 89,90 CZK 15,28 zł
Kurczak z grilla (Grilovane kure) szt 92,00 CZK 15,64 zł
Wieprzowina (Veprzova pecene bez kosti) 1kg 259,00 CZK 44,03 zł
Filet z uda kurczaka (Kureci stehenni rizek) 1kg 139,00 CZK 23,63 zł
Mielone mięso wieprzowe (Vyrobek z mleteho veprzoveho masa) 525g 46,60 CZK 7,92 zł
Salami (Salam Kremesnik) 1kg 349,00 CZK 59,33 zł
Kiełbasa (Turisticky parek) 1kg 159,00 CZK 27,03 zł
Kiełbasa (Dunajska klobasa) 1kg 205,00 CZK 34,85 zł
Salami szynkowe (Sunkovy salam) 1kg 119,00 CZK 20,23 zł
Karkówka wieprzowa 1kg 104,00 CZK 17,68 zł
Ćwiartka z kurczaka 1kg 74,90 CZK 12,73 zł
Filety z halibuta mrożone 500g 118,90 CZK 20,21 zł
Salami łowieckie 1kg 189,00 CZK 32,13 zł
Parówki wiedeńskie 1kg 149,00 CZK 25,33 zł
Kiełbasa paprykowa 1kg 119,00 CZK 20,23 zł
Smalec (Veprove sadlo) 500g 33,90 CZK 5,76 zł
Sałatka norweska z krabem (Salat norsky s krabi prichuti) 1kg 139,00 CZK 23,63 zł
Flądra wypatroszona mrożona (Platys kuchany) 600g 89,90 CZK 15,28 zł
Kiełbasa Torino (Torino klobasa) 450g 59,90 CZK 10,18 zł
Wędzony łosoś norweski (Losos norsky uzeny – platky) 100g 82,80 CZK 14,08 zł
Tuńczyk w puszce (Tunakovy steak Franz Josef) 170g 49,90 CZK 8,48 zł


Oczywiście podane przeze mnie ceny to raczej ceny standardowe i czasem możemy trafić na obniżki rzędu kilkunastu czy kilkudziesięciu procent. Ceny mięsa w Czechach są jednak wyższe niż u nas, o czym warto pamiętać. Raczej nie jest to problemem przy krótkich wyjazdach turystycznych i stołowaniu się w restauracjach, jednak przy przeprowadzce do Czech możemy mieć na początku nieco wyższe rachunki za te same produkty mięsne i rybne do których przyzwyczailiśmy się w naszym kraju

2 komentarze:

  1. piszac taki artykul moglbys przeliczyc ceny wg podanego kursu na PLN.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, postaram się dodać ceny w złotówkach. Póki co wolałem się od tego powstrzymać bo we wszystkich artykułach przygotowywanych przeze mnie teraz na temat cen w Czechach jest ich ponad 170 - trochę zajęłoby więc przeliczanie każdej z nich na złotówki.

      Usuń